Saturday, March 1, 2014

The Following pt.2 ή Για τον Πουτσο

Παιρνω πισω οτι ειπα για το The Following, τελικα μαλλον η επιθυμια μου να ειναι καλο (παει πολυς καιρος απο τοτε που ειδα το εξαιρετικο Wire in the Blood και μου ελειψε μια καλη σειρα με serial killers) με εκανε να βλεπω πουλακια. Σαν τα πουλακια που εβλεπαν σκηνοθετης και σεναριογραφος και εφτιαξαν αυτη την παπαρια.
Δηλαδη, φορ φακς σεικ, το γυρισαν και το προβαλλαν χωρις να το ξαναδουν; Σε τι κοινο απευθυνεται αυτο το φεστιβαλ βλακειας; Στην αρχη ηλπιζα να γινει καλυτερο, μετα σιγα σιγα συμβιβαστηκα με τη μαλακια του, υστερα αρχισα να τσατιζομαι οσο επεφτε η μια ηλιθιοτητα μετα την αλλη και εχοντας φτασει πλεον στο 7ο επεισοδιο (μη ρωτας πως) νομιζω οτι το The Following ειναι ειτε η πιο καθυστερημενη σειρα τρομου ειτε η πιο παρεξηγημενη κωμωδια στην ιστορια της αμερικανικης τηλεορασης. Μιλαμε για τετοια μαλακια που στ'αρχιδια μου για spoilers κτλ, απλα θα τα γραψω ολα.
Ο Joe Caroll λοιπον ειναι προφανως αυτο που ο Hannibal Lecter ηθελε να γινει οταν μεγαλωσει, serial killer με προτιμηση στα ανοξειδωτα μαχαιροπηρουνα αλλα επιπλεον ζεν πρεμιερ, μπον βιβερ, ορντεβρ και σουτιεν ολα στη συσκευασια ενος αχαρου τυπου που χαμογελαει ολη την ωρα λες και του κανανε λοβοτομη και πουλαει πνευματωδες χιουμορ της πουτσας. Οχι φιλε μου, δεν τον εριξε το γεγονος οτι το ονομα του ειναι μισο αντρικο μισο γυναικειο, δεν τον ισοπεδωσε οτι η γυναικα του τον σχολασε και γαμιοσαντο με τον πρακτορα του FBI που τον συνελλαβε (enter Bacon), δεν τον επηρεασε οτι ο γιος του δεν τον γνωρισε ποτε και το βιβλιο του (μια παπαρια με ενα φαρο στο εξωφυλλο) πουλησε 6 αντιτυπα απο τα οποια τα 4 ηταν σε θειες και ξαδερφια. Ο Joe Caroll φορεσε το χαμογελο της απυθμενης βλακειας του και μεσα απο τη φυλακη εκανε αυτο που δεν καταφερε να κανει ουτε ο Μαντελα. Εφτιαξε μια οργανωση με μελη μονο serial killers που τον λατρευουν θρησκευτικα. Τωρα τι σκατα λατρευουν σε εναν καθηγητη λογοτεχνιας που τον επιασε η αστυνομια (η οποια btw σε αυτη τη σειρα αμα προσπαθησει να δεσει τα κορδονια της θα πεσει κατω και θα σπασει τα μουτρα της) μονο αυτοι ξερουν. Και πες δε γαμιεται, ανωμαλοι ειναι, ετσι τους καυλωσε, τι να κανουμε τωρα, ειναι η ιστορια 10 ψυχακηδων που κανουν οτι τους λεει ενας καραγκιοζης απο τη φυλακη. Αμ δε. Γιατι ο Joe Caroll δεν αρκεστηκε σε τετοιες μεσοβεζικες λυσεις 10 σκυλιων, 3 παπαγαλων κι αυτουνου και εφτιαξε μια οργανωση που μεχρι τωρα εχει φανερωσει καμια 50ρια μελη (50 ενεργοι serial killers, μην ξεχνιομαστε) ο πιο αποτυχημενος απο τους οποιους ειναι χακερ, κρακερ και σιριαλ θριλα και ο πιο πετυχημενος ειναι μια ξανθια μπατσινα που πεταγεται στην πιο ξεκαρφωτη φαση απλα για να ριξει μια σφαιρα και να προχωρησει η ιστορια εκει που δεν υπηρχε αλλος τροπος. Η λογικη ειναι μια μοδα που ο σεναριογραφος του The Following θεωρησε οτι ειναι τρε μπαναλ και αποφασισε οχι μονο να μην την υιοθετησει αλλα να την περιλουσει πετρελαιο, να της βαλει φωτια και να χορευει γυρω της γυμνος με χενα τατουζ. Μετα απο 6 επεισοδια που ψαχνουν 3 μαλακες τελικα τους βρισκουν, αστυνομιες, FBI, CIA, NSA, NASA και General Electrics περικυκλωνουν το σπιτι κι εκει που λες κατσε ρε φιλε, τι εγινε τωρα, τελειωνει η σειρα, ξαφνικα εμφανιζονται αλλοι 3-4 serial killers με στολες μπατσων και δινουν τη λυση. Γιατι ειπαμε, ο Joe Caroll ειναι το μεγαλυτερο γεγονος απο τη δημιουργια των Coco Pops.

Επισης, τωρα που νιωθω αγανακτισμενος, τι μοδα ειναι αυτη να βγαινουν ολοι οι σκηνοθετες και να βλογανε τα γενια τους για ταινιες ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΑΝ ΠΟΤΕ; Το ξεκινησε ο Terry Gilliam τοτε που εφαγε το ακυρο με τον Δον Κιχωτη και εβγαλε το Lost in la Mancha, τοτε ειπαμε ενταξει, χαριτωμενο ειναι, κριμα που δεν το γυρισε. Μετα ο Peter Jackson δεν καταφερε να κανει ταινια το Halo και οι fans του παιχνιδιου αυνανιζονται ακομα με την ιδεα αυτου του πραγματος που δεν καταφερε ποτε να μου τραβηξει το ενδιαφερον σαν παιχνιδι και αμφιβαλλω οτι κατι θα αλλαζε στην οθονη. Καθε χρονο πεταγονται και 2-3 παπαρες που κλαιγονται οτι ετοιμαζονταν να γυρισουν το αριστουργημα που θα μας τρανταζε τις ωοθηκες αλλα για λογους περα των δυναμεων τους δεν θα μπορεσουν τελικα, αλλα αληθεια θα το εκαναν! Τελευταιος τραγελαφικος ο Joel Silver ο οποιος ηταν να κανει το Watchmen μαζι με τον Terry Gilliam πριν ακυρωθει η παραγωγη και το δωσουν στον Zack Snyder (τον οποιο μισω αλλα εκανε αξιοπρεπη δουλεια δεδομενου του μεγεθους του εγχειρηματος). O Silver λοιπον οντας ταπεινος και μετριοπαθης ειπε ουτε λιγο ουτε πολυ οτι η ιστορια του κομικ τους φανηκε χαζομαρα και κριμα που δεν εδειξαν την εκδοχη τους γιατι θα ηταν υπεργαματη, στο τελος ολα θα ηταν ενα ονειρο και οι χαρακτηρες θα ηταν σε ενα κομικ που θα διαβαζε ενα παιδακι και προσθεσε οτι η ταινια που θα εφτιαχναν θα ηταν "much much better than the one Snyder made". Μαλιστα. Τιιιιιι λες ρε φιλε, δηλαδη ποσο πιο μαλακας. Ακυρωνεις τη δουλεια του αλλονου και αφηνεις και μια κλανια πανω στο μεγαλυτερο ισως κομικ που γραφτηκε ποτε γιατι κανεις δε μπορει να σου κανει κριτικη μιας και δεν υπαρχει τιποτα για να κρινει. Κατι ξερει ο Allan Moore τελικα που βριζει το Hollywood, thanks but no thanks.

Και σε πιο αισιοδοξο τονο, σε μερικες μερες βγαινει στους κινηματογραφους το ντοκιμαντερ (δεν θυμαμαι πως λεγεται) για το Dune του Jodorowsky που ακυρωθηκε πριν πολλα πολλα χρονια, αλλα το συγκεκριμενο εγχειρημα παιζει σε αλλο επιπεδο. Μιλαμε για ενα απο τα μεγαλυτερα μυαλα στην ιστορια της φαντασιας που θα εφτιαχνε την εκδοχη του για ενα απο τα μεγαλυτερα εργα επιστημονικης φαντασιας στην ιστορια. Το σεναριο ειχε μεγεθος τηλεφωνικου καταλογου, η ταινια ελεγαν οτι θα κρατουσε γυρω στις 14 ωρες, το ρολο του παρανοϊκου αυτοκρατορα θα τον επαιζε ο Σαλβαντορ Νταλι (ναι, αυτος ο Νταλι) με αλλους ρολους να εχουν διανεμηθει στον Mick Jagger και τον Orson Welles, o Giger και ο Moebius θα σχεδιαζαν τα σκηνικα και τα κουστουμια και τη μουσικη την ειχαν γραψει οι Pink Floyd. Οταν ακυρωθηκε αποτελεσε το ερεθισμα για τη δημιουργια του Incal, ενος απο τα κομικ με τη μεγαλυτερη επιδραση στο μεσο εβερ. Το Dune τελικα αλλαξε πολλα χερια και κατεληξε στον Lynch που το εφερε στα μετρα του, δημιουργησε ενα πολυ διαφορετικο αριστουργημα και κατεληξε σαν urban legend αφου οι παραγωγοι το πετσοκοψαν στο μονταζ και ο δημιουργος του το αποκυρηξε.
Αμα δε σε θελει...

No comments: