Friday, February 21, 2014

The Following


Τελειωσαν τα 5 πρωτα επεισοδια του True Detective και θυμηθηκα οτι απο περσι θελω να δω το The Following, εν μερει επειδη φαινεται ενδιαφερουσα ιστορια για εναν serial killer, εν μερει γιατι πρωταγωνιστει ο Kevin Bacon που μ'αρεσει πολυ (και οχι επειδη τον λενε bacon). Δεν ειναι κακο με τιποτα αλλα περιμενα περισσοτερα.

Πρωην πρακτορας του FBI και νυν αποτυχημενος αλκοολας καλειται πισω στη δουλεια οταν ο serial killer που ειχε συλλαβει πριν 8 (;) χρονια δραπετευει αφου σκοτωνει μιση φυλακη νοματαιους. Η ιστορια δεν ειναι πρωτοτυπη ουτε ο τροπος που την αντιμετωπιζουν σεναριογραφος και σκηνοθετης. Βασιζεται στην κλασικη συνταγη Hannibal Lecter, ο δολοφονος ειναι ο πιο εξυπνος και γοητευτικος τυπος στις 5 ηπειρους, οι φονοι εχουν 35.000 βαθια νοηματα, η προσωπικη του σχεση με τον μπατσο αφηνει τον υπολοιπο κοσμο κομπαρσο στην ιστορια τους κτλ. Στη συγκεκριμενη υποθεση οι συμβολισμοι των φονων εχουν να κανουν με τον Edgar Allan Poe, που μ'αρεσε, αλλα ειναι επιφανειακοι και αναλωνονται σε τεραστια NEVERMORE βαμμενα με αιμα σε τοιχους, βγαλμενα ματια κτλ, που με ξενερωσε (ο Bacon κανει κατι σεναριακα απελπισμενες αποπειρες να δωσει βαθος στην ιστορια δικαιολογωντας τον φονο γυναικων ως αφοσιωση στον Poe που την εβρισκε με πεθαμενες κοπελιτσες αλλα το αποτελεσμα ειναι μια υπεραπλουστευση που προσπαθει ματαια να μετατρεψει εναν απο τους μεγαλυτερους ρομαντικους συγγραφεις της ιστοριας σε δικαιολογια για torture porn). Οι τρομακτικες στιγμες μοιαζουν φτηνες με τον τυπο να πεταγεται πισω απο πτωματα και να κρατιεται με το ζορι να μη φωναξει ΜΠΟΥ, οι διαλογοι θυμιζουν ολες τις αστυνομικες σειρες απο το 1960 μεχρι προχτες και να με συμπαθατε αλλα αυτο το macho style του μοναχικου καουμποϊ που τιποτα δεν του παει καλα αλλα στ'αρχιδια του γιατι αμα θελει θα τα γαμησει ολα μονος του, το βαρεθηκα οταν ημουν 14 χρονων.

Παρ'ολα αυτα το πρωτο επεισοδιο καταφερε να παραμεινει αρκουντως διασκεδαστικο και να μου κρατησει το ενδιαφερον. Υπαρχουν καποιες καλες ιδεες οπως οτι ο μεγαλυτερος κινδυνος δεν ειναι ο δολοφονος αλλα οι οπαδοι του μεσω ιντερνετ οσο ηταν"Το ξερω οτι οσα κανω εδω εχουν ξαναγινει, μπορω να σου πω ολες τις πουστιες που θα χρησιμοποιησω αλλα το μονο που μετραει ειναι οτι στο τελος η σειρα θα σ'αρεσει και θα συνεχισεις να τη βλεπεις". Αν στα επομενα επεισοδια διορθωσει εστω και λιγο τα στοιχεια που με ενοχλησαν στο πρωτο, για μενα τουλαχιστον θα το εχει πετυχει.

στην φυλακη (εξ'ου και ο τιτλος). Μερικοι διαλογοι ειναι καλοι, περισσοτερο μ'αρεσε στο τελος του επεισοδιου που ο κακος εξηγει στον καλο πως θα τον βοηθησει να γραψει ενα βιβλιο με βαση την καινουρια τους ιστορια και πως θα ειναι καλυτερο απο το παλιο και θα πουλησει περισσοτερο στον κοσμο. Οσο εξηγει τι εχει αλλαξει και πως θα προσεγγισει την ιστορια για να την κανει να πουλησει σου δινει την αισθηση οτι ο δημιουργος της σειρας σου κλεινει το ματι και σου λεει

No comments: